15 Ocak 2016 Cuma

Savaş, İnsan, BARIŞ



"En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir" demiş Cicero.

Aslında tarih boyunca savaş ve barış üzerine çok şeyler yapılmış, çok şeyler söylenmiş. insanoğlu savaşları asla unutmamış ve unutmayacaktır. Eminim şu an bir çırpıda en az beş büyük savaş ismi sayarsınız. Ancak, bunların içinde şu ana kadar biri varki malesef dünya tarihine başka ilklerle adını yazdırdı.

"Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekatı."
Burada savaş adına malesef ki bir çok ilkler yaşandı. Altı hafta süren Körfez Savaşı'nda sadece hava saldırılarında atılan bomba miktarı:88.500 ton (İkinci Dünya Savaşı boyunca savaşa katılan tüm tarafların kullandığı bomba miktarından çok daha fazlaydı.! ... ). O dönemlerde liseye gidiyordum ve bütün televizyonlarda doğal olarak savaş haberleri sürekli ön plandaydı. Ve bir gece tüm kanallar (tüm dünya televizyonları desem sanırım yanılmış olmam) şimdi körfezden savaş görüntülerini vermek üzere bağlanıyoruz dediğini ve saatlerce canlı olarak savaşı seyrettiğimizi dün gibi hatırlıyorum.!

İşte bu dünya tarihinde bir savaşın canlı olarak milyonlarca kişi tarafından izlediği ilk savaştı.
O tarihten sonra köprünün altından çok sular aktı ve savaş alanları dijital alanlara taşınmaya başlandı.

Dünyada dijital savaşa ilk ve en uzun süre ile maruz kalan ülke, nüfusu yaklaşık 400 bin olan Estonya'dır. 
Çünki Estonya dünya da nufusuna paralel olarak en fazla internete dayalı çalışan ülkelerin başında  gelmektedir. Bu durum ise onu siber hedef tahtasının tam ortasına koymaya yetmektedir. Estonya'ya karşı ilk büyük çaplı yapılan saldırı 27 Nisan 2007 tarihinde olmuştur. Bunun sonucu olarak en fazla kullanılan internet siteleri birer birer çökmeye başlamış, online bankacılık sistemleri, gazetelerin web sayfaları ve devletin sunduğu tüm web hizmeteri kullanılamaz hale gelmiştir. 

Estonya ilk anda bunun kızgın ya da kendini bilmez birkaç hacker'ın saldırısı olarak nitelemiş ancak saldırıların ardı arkası kesilmemiş ve ülkenin en büyük bankası olan Hansabank tamamen etkisiz hale getirilmişti. Bu saldırılar haftalarca devam etmiş ve ülkenin iletişime ait tüm sistemleri kullanılamaz halde bırakılmıştı. Dünyada ilk kez bir ülke bu sorunu NATO'nun en yüksek organı olan Kuzey Atlantik Konseyine götürmüştü.! (Siber Savaş Sanatı adlı diğer yazımda detaylı bir şekilde konuyu ele almıştım; (Siber SavaşSanatı)

Bu süreç içinde birçok defa Türkiye'de siber saldırılara uğramıştır... Gerçek savaşın aksine siber savaşta saldırgan/saldırganlar malesef ki tespit edilememektedir. Burada da her ne kadar fiziksel olarak insanlara zarar verilmediği zannedilsede işin pisikolojik, maddi ve hatta kimi zaman fiziksel etkisi çok büyüktür. Siber istihbarat uzmanları bu saldırıları daha önceden haber alabilmek için birçok yöntemler denemektedirler. Amaç, savaş başlamadan durdurabilmek (bu her nekadar mümkün olmasada) ya da savunulacak olan hedefin güçlendirilerek saldırılara hazır hale getirilmesi için çalışmalar yapmaktadırlar.

Bilinen ilk siber saldırı "Mantık bombası" adı verilen Soğuk Savaş'ın çözülmekten çok uzak olduğu 1982'de, bilgisayar teknolojisi CIA için giderek daha önemli bir araç haline geldiği dönemlerde ABD, bir füze, bomba veya herhangi bir geleneksel patlayıcı kullanmadan Sibirya gaz boru hattını patlatmayı başarmıştı. Bu yöntemde, bilgisayar sistemine bir kod ekleniyor ve sistemi inceleyen bilgisayarın kafası karıştırılıyordu.


Şu ana kadar biline en büyük siber saldırı 2014 yılında CloudFlare isimli servis sağlayıcısını saniyede 400 Gb'lık veri trafiğine maruz bırakarak çalışmasını engellemiştir. Bu körfez savaşın ile 2.dünya savaşı sırasında atılan bomba oranından kat, kat daha fazladır.!
31 Mart 2015 tarihinde Türkiye genelinde elektriklerin kesintiye uğraması yaklaşık 5-6 saat sürmüştü. Yetkililerce yapılan tüm açıklamalar siber dünya ile uğraşan uzmanları tatmin etmedi ve genel kanı santrallere ulaşılarak (uzaktan yada fiziksel) zararlı kod çalıştırılması sonucunda sistemin çökmesi sağlandığı yönündeydi... Bu olaydan dokuz ay kadar sonra Türk tarihinin en büyük siber saldırısı olarak nitelendirilen 14 Aralık 2015 tarihinde başlayıp yaklaşık on gün süren yoğun siber saldırıda sonu .TR ile biten internet sitelerine erişim sağlanamadı...!

Bu ne ilk ne de son son olacaktı.
Fiziksel savaşları artık televizyonlarda daha çok görmeye ve seyretmeye başladık. İşte bunun gibi siber saldırıları da kimin nereye, nasıl saldırdırdığını an be an görmek mümkün. Bunun için aşağıdaki sitelerden faydalanabilirsiniz.

Malesef ki her ne sebeple olursa olsun ister fiziksel, ister dijital savaşlar insanoğlu var olduğu sürece devam edecek olsada yeni yılınızı kutlar sağlık ve başarılarla dolu bir 2016 yılı geçirmenizi dilerken son olarak tüm dünyaya ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleriyle  bitirmek isterim.

"YURTTA SULH CİHANDA SULH"


Bu yazıma aşağıdaki linktende ulaşabilirsiniz;
http://www.zeytinburnuhaber.org

Saygılarımla,
@ziz BİLGİLİ

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler...